Excel ja ohjelmointi

Yritykseltämme saat myös apua datan käsittelyyn, aina pienestä Excelin käytön optimoinnista räätälöityihin tietokantapohjaisiin sovelluksiin. Meillä on usean vuoden kokemus Excelin datarakenteiden ja kaavojen optimoinnista, monimutkaisista VBA-pohjaisista Excel-työkaluista sekä MS SQL Server -pohjaisista Windows-sovelluksista.

Excel

MS Excel on lähes poikkeuksetta suuressa roolissa kaikkien yritysten raportoinnissa ja analysoinnissa. Monesti pienemmissä yrityksissä Excel on ainoa työkalu datan analysointiin, mutta vaikka yrityksellä olisi huippuunsa viritetty ERP-ohjelmisto, näyttelee Excel silti yleensä tärkeää roolia ainakin ad hoc -analyysien teossa. Usein Excelillä tehdään samaa asiaa säännöllisin väliajoin. Tällaiset rutiinitehtävät kyetään yleensä automatisoimaan hyvin pitkälle.

Excelin käytössä ehdottomasti tärkein osa-alue on datan järjestäminen oikeaan muotoon. Tämä ensimmäinen ja tärkein askel on myös useimmiten laiminlyöty. Tämä aiheuttaa sen, että suurin osa Excelin tehosta menetetään heti kättelyssä. Pienellä suunnittelutyöllä on mahdollista tehostaa datan syöttämistä ja laskentaa sekä saavuttaa merkittäviä työaikasäästöjä.

VBA (Visual Basic for Applications)

Datamäärän kasvaessa törmätään tilanteeseen, jossa jopa optimaalisesti rakennetuista datamalleista ja kaavoista huolimatta Excelin toiminta kangistuu ja käytöstä tulee hankalaa. Lisäksi on erilaisia tehtäviä, joita Excelin kaavoilla ei ole mahdollista tehdä. Nämä molemmat ongelmat ovat ratkaistavissa terästämällä Excel-ratkaisua makroilla (Visual Basic for Applications). VBA:n avulla Excel kykenee käytännössä samaan kuin parhaat ERP-järjestelmät.

Esimerkkejä VBA-sovelluksista:

  • Excel noutaa datan suoraan tietokannasta ja luo raportin automaattisesti.
  • Syöttölomakkeet, joilla estetään virheelliset syötteet ja joilla data varastoituu automaattisesti käyttökelpoiseen muotoon, joko samaan työkirjaan tai erilliseen tiedostoon (toinen työkirja, csv-tiedosto tai tietokanta).
  • Erilaiset laskentatyökalut, joissa on syöttölomake parametreille joiden perusteella lasketaan lopputulos, esimerkiksi lainan kuukausierän laskeminen.

Räätälöidyt ohjelmistoratkaisut

Vaikka Excelillä onkin mahdollista tehdä lähes mitä tahansa, datamäärän ja luotettavuusvaatimusten kasvaessa on syytä harkita korvataanko Excel-ratkaisu kokonaan esimerkiksi täysiverisellä tietokantasovelluksella. Yritykseltämme saat myös räätälöityjä Windows-sovelluksia jopa teollisen mittakaavan datan varastointiin, -käsittelyyn ja raportointiin.

Haluatko apua Excelin käytön tehostamisessa? Ota yhteyttä ja mietitään yhdessä miten voimme auttaa juuri sinun yritystäsi!