Hakukonemarkkinointi eli SEM

Hakukonemarkkinointi

Google on Suomen suosituin hakukone. Se tavoittaa yli 90 prosenttia hakukonetta käyttävistä suomalaisista. Hakukonemarkkinoinnin eli SEMin tavoitteena on parantaa yrityksen näkyvyyttä hakutuloksissa eli nostaa yrityksen sivustoa hakutuloksissa ylöspäin.  Hakutulokset muodostuvat kahdesta eri osasta; ylimpänä on usein Google AdWords -mainonnalla ostettuina pari ensimmäistä linkkiä ja sen jälkeen orgaanisella haulla hakukoneen mielestä parhaiten sopivat tulokset järjestyksessä.

Hakukoneoptimointi eli SEO

Hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan näkyvyyden kohentamista hakukoneiden luonnollisissa hakutuloksissa kotisivujen sisältöä kehittämällä. Sen tarkoituksena on varmistaa, että yrityksesi asiakkaat löytävät tuotteesi ja palvelusi. Hakukoneoptimointiin investoiminen on yksi yrityksen tärkeimpiä markkinointi-investointeja, sillä sen avulla saavutetut hyödyt ovat pitkäkestoisia. Hakutuloksissa ensimmäinen linkki saa klikeistä n. 30 %, toinen 15 % ja kolmas 9 % (Lähde).

Hakukoneoptimointi on pitkä prosessi, johon kannattaa varata aikaa. Yleensä ensimmäiset muutokset on nähtävissä muutaman kuukauden kuluttua ja koko projekti kestää puolesta vuodesta vuoteen.

Hakukoneoptimoinnin vaiheet

  • Nykyisten kotisivujen auditointi: Kotisivujen rakenteen, otsikoinnin, responsiivisuuden sekä latautumisajan tutkiminen.
  • Avainsanojen suunnittelu: Toimialan hakutermien selvittäminen sekä niiden kilpailutilanteen ja mahdollisuuksien kartoittaminen.
  • Kotisivujen optimointi: Sivuston otsikoinnin, metatekstin, kuvien ja muun sisällön muokkaus hakukoneille optimaaliseen muotoon.
  • Tulosten seuranta: Hakukonesijoituksen muutokset, kotisivuliikenteen muutos, avainsanojen näyttökerrat, raportointi.

Lisätietoa hakukoneoptimoinnissa huomioitavista asioista saat täältä.

Google AdWords

Google AdWords on maksettua hakusanamainontaa, jossa hakusanoja myydään huutokaupalla. Mainontaa kannattaa käyttää silloin kun tavoitteena on näkyvyyden kasvattaminen, liikenteen ohjaaminen verkkosivuille, muistutusmarkkinointi, verkkokaupan kasvattaminen ja uusien liidien saaminen. Googlen mainontaa voidaan kohdistaa erinomaisesti, esimerkiksi käytettyjen hakusanojen, alueen, kellonajan sekä sivuhistorian mukaan.

Kotisivukävijöiden tunnistaminen ja markkinoinnin kohdistaminen heille uudelleen markkinoinnin eli remarketingin avulla on yksi keskeisimpiä digitaalisen markkinoinnin keinoja. Siinä mainosta saadaan näytettyä kohdennetusti tuotteesta tai palvelusta jo kiinnostuneille asiakkaille. Remarketingissa kannattaa huomioida millä viestillä asiakkaita halutaan tavoittaa, halutaanko esimerkiksi näyttää samaa viestiä kaikille sivuilla käyneille, vai halutaanko viesti yksilöidä esimerkiksi tietyn sivun mukaan. Markkinointi on yleensä tehokkainta, kun se kohdistetaan tarkasti.

Google AdWords -mainonnan kannattavuus on helppo laskea, sillä maksu perustuu klikkausten määrään. Seuranta kannattaakin tehdä aina mainoksen näytöstä ostoprosessin loppuun. Tällöin saadaan selville kuinka monta mainosta pitää näyttää asiakkaan saamiseksi kotisivuille ja kuinka monta asiakasta pitää saada kotisivuille yhden kaupan saamiseksi. Tämän jälkeen toteutus onkin täysin matematiikkaa: kuinka paljon kauppoja halutaan à kuinka monta mainosta pitää näyttää.

Laatupisteet

Googlen tavoitteena on olla loistava hakukone, joka tarjoaa käyttäjälleen hyvät hakutulokset. Saavuttaakseen hyviä tuloksia se arvostelee kotisivuja laatupisteiden avulla. Pisteitä saa hakusanan sopivuudesta kotisivun sisältöön, kotisivuilla vietetystä ajasta sekä odotetusta klikkausprosentista. Laatupisteiden tavoitteena on ohjata enemmän kävijöitä hyvin toimiville kotisivuille. Käytetyimmillä hakusanoilla on jo Suomessakin korkea hinta. Tällöin Googlen laatupisteillä on suuri merkitys.

Kiinnostuitko?

Haluatko apua hakukonemarkkinoinnissa? Ota yhteyttä ja mietitään yhdessä miten voimme auttaa juuri sinun yritystäsi!

Heidi Nieminen

Author Heidi Nieminen

More posts by Heidi Nieminen