Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi eli Search Engine Optimising tarkoittaa kotisivujen hakukonenäkyvyyden parantamista sivujen sisältöä parantamalla. Tällöin hakukoneet arvostavat sivuja enemmän ja nostavat niitä hakutuloksissa ilmaiseksi korkeammalle.

Hakukoneoptimointiin panostaminen kannattaa, sillä listaus tehdään hakukoneen mielestä osuvimmasta hakutuloksesta aloittaen. Listan ensimmäinen linkki saa yleensä klikkauksista n. 30 %, seuraava 15 %, kolmas 7,5 % jne (lähde). Listalle pääseminen on ilmaista – toki työtä optimointi vaatii.

Optimoinnin kohteet

Optimointi voidaan suorittaa joko kokonaiseen kotisivuun tai esimerkiksi yksittäiseen artikkeliin. Optimointi ei tapahdu kerralla, vaan se vaatii suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä. Aluksi tehdään suuret linjaukset (otsikot, hakutekstit, avainsanat ja sisällön järjestäminen) sitten pienempien alueiden optimointia tehostetaan opittujen sääntöjen mukaan. Esimerkiksi selvitetään mitkä artikkelit ovat suosituimpia ja kirjoitetaan lisää samasta aihepiiristä.

Hakukoneoptimoinnin vaiheet

1. Sivuston tavoite

Alkuun tulee miettiä miksi kotisivut ovat olemassa ja mikä on niiden tavoite. Sivujen tavoitteena voi olla esimerkiksi tuotteiden myynti, tuotetiedon antaminen, henkilöbrändin rakentaminen tai esimerkiksi uusien mahdollisten asiakkaiden löytäminen

2. Otsikointi

Hakukoneet etsivät sopivaa sisältöä ensisijaisesti pääotsikoiden (H1) ja metatekstien avulla. Tämän vuoksi onkin ensisijaisen tärkeää varmistaa, että jokaisella erillisellä sivulla on merkittynä pääotsikko ja sivun sisältöä kuvaava teksti eli metateksti.

Word Press -kotisivuille on olemassa Yoast SEO -lisäosa, joka itsessään auttaa optimoinnin tekemisessä. Se kertoo yksinkertaisten liikennevalojen avulla mikä sivustossa on hyvää ja mitä kehitettävää niissä on. Lisäksi sen avulla voidaan määrittää hakukoneille näkyvä otsikointi sekä selite- eli metateksti.

Yoast SEO on helppo lisäosa hakukoneoptimointiin

3. Sisältö

Mitä parempaa sisältöä tarjoat verkkosivuilla sitä pidempään asiakkaasi siellä viihtyy. Hakukoneet arvottavat sivuja asiakkaan siellä viettämän ajan perusteella, joten hyvä sisältö nostaa sivuja hakutuloksissa ylöspäin. Hyvät avainsanat kohdistavat kotisivujen sisällön niistä oikeasti kiinnostuneille, jolloin sivun sulkeminen välittömästi vähenee ja sivuilla vietetty aika kasvaa. Yksi hyvä tapa lisätä vierailuaikaa on lyhyiden videoiden lisääminen, sillä jo muutaman minuutin katselu on hakukoneiden mielestä hyvä tulos ja nostaa sivustoa hakutuloksissa.

Sivuston tekstin kannattaa myös olla

  • Silmäiltävää (lyhyet kappaleet, mukana valkoista tilaa, helppolukuista)
  • Sisältää tarkasti rajatun sisällön
  • Päivittyä aktiivisesti, vähintään kerran kuukaudessa (mukana blogi, uutisosio tms.)
  • Sisältää omaa, uniikkia sisältöä, älä kopioi tekstejä tai jaa mihinkään sellaisenaan
  • Latautua nopeasti. Latautumisnopeuden voit tarkistaa esimerkiksi website.grader ja seositecheckup, näistä saat myös korjausehdotuksia toimenpiteistä.

4. Sivujen ja artikkelien nimeäminen

Sivujen nimeämisessä kannattaa käyttää apuna hakukoneen hakukenttää. Kirjoita siihen asia, josta olet kirjoittamassa tai jota sivustosi käsittelee. Hakukone täyttää lausetta itsenäisesti suosittujen hakulauseiden mukaan:

Hakukoneloptimointi hakulausehaun avulla

Yleensä aihe kannattaa kirjoittaa aikaa kestäväksi, esimerkiksi Tomaatin kasvatuksesta haetaan tietoa joka kevät, joten aihe toimii sellaisenaan vuodesta toiseen. Valittua hakulauseketta kannattaa käyttää sekä otsikoinnissa, metatekstin alussa sekä perustekstissä ja kuvan nimessä.

5. Kuvat

Kuvat auttavat elävöittämään kotisivujen sisältöä. Jotta sivut pysyvät nopeasti latautuvina on kuvien kokoa syytä pienentää jo ennen niiden lataamista kotisivuille. Sopiva kuvakoko on alle 500 kt. Lisäksi käytän itse Smush-lisäosaa kotisivuilla olevien kuvien koon optimointiin.

Yleisesti kannattaa suosia vaakakuvia, jotka näkyvät hyvin myös mobiililaitteissa. Jos haluat käyttää kokosivun leveyden täyttävää kuvaa on hyvä kuvan leveys 1200 px ja korkeus n. 600 px.

6. Responsiivisuus eli sivujen skaalautuminen erikokoisille näytöille

Nykyään hauista jopa puolet tehdään mobiililaitteilla, joten kotisivujen skaalautuminen erikokoisille näytöille kannattaa varmistaa. Hakukoneet sakottavat sivustoja skaalautumattomuudesta, joten tämä johtaa suoraan hakusijoituksen laskuun.

Kotisivujen ulkoasu mobiililaitteelle optimoituna

Viimeistään nyt onkin aika ottaa mobiilioptimointi haltuun. Aloita testaamalla omat kotisivusi ja tee kaikilla mahdollisilla eri laitteilla (Android kännykkä, iPhone, tabletti, pöytäkone, eri selaimet jne..) se, minkä haluaisit asiakkaasi tekevän. Näin mahdolliset ongelmakohdat selviävät. Toinen keino mahdollisten ongelmakohtien löytämiseen on Google Analyticsillä poistumissivujen tarkastaminen. Tämä ei kuitenkaan anna niin selvää käsitystä kun oikea testaaminen, älä siis lintsaa!

7. Suojaus SSL-tekniikalla

Verkkosivuilla tärkeäksi on myös noussut SSL-suojaus, sillä Google on alkanut laskemaan suojaamattomien sivujen hakusijoitusta. Suojatun sivun tunnistat helpoiten url-osoiterivillä näkyvästä ”Turvallinen”-tekstistä tai lukon kuvasta. Lisäksi sivuston tilan näkee osoiteriviltä: SSL-suojatuissa sivuissa osoite on muotoa https://.. muissa http://..

8. Kerro muutoksista

Suurien muutoksien jälkeen sivuston muutokset kannattaa vielä erikseen ilmoittaa Google Search Consoleen indeksoimalla sivut uudestaan. Käy siis Search Consolessa ja klikkaa sivuston indeksointipyyntö. Tämän avulla hakukonerobotit tietävät sivuillesi tulleen muutoksia ja ne osaavat käydä päivittämässä tiedot uusimpaan versioon heti. Ilman tätä pyyntöä robotit käyvät sivuillasi sitten joskus ja muokkaavat sivuston tiedot tietokantaansa ”sitten joskus”.

9. Aloita alusta ja toista kohdat 1-8

Hakukoneoptimointi on pitkäaikainen prosessi, jossa muutokset tapahtuvat hitaasti. Sitä mukaa kun hakukone rekisteröi sivustosi sisällön kehittyneen ja kävijöiden ajankäytön pidentyneen nostavat ne kotisivuja hakutuloksissa ylöspäin. Lisäkävijöiden myötä huomaat millä sivuilla lukijasi viihtyvät ja millä poistuvat. Kehitä molempia jatkossa ja pikkuhiljaa positiivinen kierre jatkuu.

Hakukonemainonnan käyttäminen

Hakukoneoptimointi on pitkä prosessi, jonka tulokset näkyvät ajan kanssa. Läheskään aina ei kuitenkaan ole mahdollista odottaa asiakkaita saapuvaksi kotisivuile sitten joskus. Näissä tapauksissa nopeita tuloksia voidaan saavuttaa hakukonemainonnalla, jossa hakusanat ja asiakasvirta voidaan saada aikaiseksi heti. Toki hakusanamarkkinoinnissakin optimointia tehdään ja mainontaa kehitetään kokoajan, mutta alkuun pääsee nopeammin kun hakukoneoptimoinnissa. Lisää hakukonemainonnasta voit lukea täältä

Kiinnostuitko?

Haluatko apua hakukonenäkyvyyden tehostamisessa? Ota yhteyttä ja mietitään yhdessä miten voimme auttaa juuri sinun yritystäsi!